Összes oldalmegjelenítés

2011. március 21., hétfő

Rekonstrukciós tervek

A rekonstruált várfal, várbástya és várkapu, a 'historizáló" Zagyva-híddal


Várkerület és Szolnoki Művésztelep fejlesztési koncepció









 A Művésztelep fejlesztése




   A telep az elmélyült alkotómunka mellett kulturális közfunkciókat is ellát. Kiállítások, fesztiválok, előadások és oktatás is zajlik a műteremházakban. A már működő aktivitásokhoz nincsenek meg a tárgyi és infrastrukturális feltételek. Ezek fejlesztésével a telep működése gazdagabbá és gazdaságosabbá tehető. A funkciók keverednek. Az 1. műteremépület, a torony, a kerítés és a kert felújításra szorul. Nincs raktárkapacitás, szálláslehetőség. Az adminisztráció helye és a gazdasági feltöltés megoldatlan. A műtermek száma kevés, közös műtermek (műhelyek), oktatótermek hiányoznak. A fejlesztés ütemezve elemenként is megvalósítható a támogatási lehetőségek függvényében.




Jel Egység Részletezés
1 1.sz. műteremépület felújítása 800 m2, gépészet, nyílászárók, külső vakolás, hőszigetelés, villamosság, burkolás. A funkció változatlan marad (kiadható műtermek).
2 2.sz. műteremépület fejlesztése Talajerősítés, tetőtér kiépítése, hőszigetelés, feljáró kialakítása, lift. A tetőtérben raktár, vagy alacsony igényszintű szálláshely (hálózsákos diákturizmus) alakítható ki. A földszint változatlan marad.
3 Művésztelep torony felújítása Kilátó, fedett színpad, domb, régészeti ásatás.
4 Kert revitalizációja Gallyazás, az elöregedő fák pótlása, sövények, járdák, burkolatok. Őspark jelleg megőrzése.
5 Kerítés felújítása Korrodált elemek cseréje, javítása, festés, mázolás.
6 Parkolók és belső út kiépítése Az északi telekhatáron a romos melléképületek bontása, az 1. műteremépület intimitásának megteremtése, parkolók kialakítása, 2. műteremépületehez út kiépítése.
7 Új műhely-, és vendégház építése A telek dny-i sarkában zártsorúan telepített épület. Földszintjén összenyitható, közös műteremként, oktatóteremként, akcióterületként használható műhelyekkel, a tetőtérben vendégszobákkal.
8 Új fogadóépület építése A Zagyva-híd felőli oldalon a telep kulturális közfunkcióinak helyet adó kiállítóterem és kávézó építése. A 2. műteremház nyugati egységében lévő funkciók kerülnek ide, így ott 2 újabb műterem alakítható ki.




A Várkerület fejlesztése




 A fejlesztés célja az egykori erőd megidézése, a történelmi múlt fontos elemeinek megjelenítése, a közterületi funkciók (sétálás, találkozások, ünnepségek, sport, stb.) feltételeinek megteremtése.




Jel Egység Részletezés
A Várfal és sétány A Zagyva-gáton, a hídtól a Bástya utcáig tartó szakaszon díszburkolatú sétány kiépítése. A sétány mellvédjét az egykori várfalat imitáló formában építjük meg. Nem cél a pontos rekonstrukció, csak a palánkvár megidézése, láthatóvá tétele. Kötivizig egyeztetés szükséges!
B Damjanich szobor felújítása A szobor felújításra szorul. Ennek kapcsán néhány méterrel áthelyezzük, hogy a tervezett fogadóépülettel kiegyensúlyozott viszonyba kerüljön.
C Gutenberg tér felújítása A tér burkolatainak és növényzetének felújítása az új téri helyzetnek megfelelően, változatlan funkcióval (március 15-i ünnepségek, koszorúzások).
D Zagyva-híd felújítása A korlátok és kandeláberek cseréje egy belvárosi, történelmi hídhoz illő, míves elemekre.
E Dzsámi feltárása Az egykori dzsámi alapfalainak szakszerű feltárása, konzerválása és bemutatása.
F Török-kút felújítása A kút funkció megteremtése (vízvételi lehetőség). A környezet rendezése (burkolatok, növényzet, világítás).
G Vártemplom építészeti és képzőművészeti felújítása A templom műemléki helyreállítása. A belsőben képzőművészeti alkotások elhelyezése (freskók, festmények, szobrok) a művésztelep alkotóinak segítségével. Az egyházzal közös munkarész.
H Történelmi tanösvény A vár jellegzetes helyeit absztrakt elemekkel jelenítjük meg. A jelek a meglévő emlékekkel együtt egy sétaútvonalra fűződnek fel, mely turisztikai és oktatási célokat is szolgál.

a Nyugati kapu

b Keleti kapu

c Vizikapu

d Ény-i bástya

e É-i bástya

f Ék-i bástya

g Dny-i bástya

h XI. Ince pápa emlékmű

i Régi Zagyva-meder

j Stb.